Hoe lang duurt het voordat de schop in de grond gaat?

De eerste werkzaamheden starten rond 2020. We beginnen met de sloop van de boerderij en de bouw van nieuwe gebouwen voor vrije tijd en werken. Vervolgens maken we tijdelijke woningen. Daarna start de nieuwbouw. De planning is dat het project rond 2026 is afgerond. Alles bij elkaar duurt het project zo’n 8 jaar.

Kijk op de pagina bouwplanning voor een globaal overzicht.

Waar vind ik informatie over de nieuwbouw?

In D’n Tref staat het inspiratiehuis, het centrale informatiepunt over de nieuwbouw. Daar vindt je bijvoorbeeld ideeën en wensen van cliënten en het boek met onze ambities voor de nieuwbouw. En als het ontwerp klaar is, hangen we daar ook tekeningen op.

Alle achtergrondinformatie en nieuwsberichten over de nieuwbouw vind je op deze website. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, kun je je abonneren op de nieuwsbrief.

Ook op onze Facebook-pagina schenken we regelmatig aandacht aan de nieuwbouw.

Kijk ook op www.zonhove.nl voor algemene informatie over SWZ Zonhove.

Hoe komen de huizen er uit te zien?

Dat gaan we samen met de architecten in 2019 uitwerken. Het ontwerp maken we in goed overleg met cliënten, medewerkers, ouders en verwanten. Daarvoor hebben we een projectgroep, verschillende werkgroepen en een klankbordgroep, waarin alle betrokkenen vertegenwoordigd zijn. Alle woningen krijgen in ieder geval meer ruimte binnen en een eigen tuin.

In D’n Tref staat het inspiratiehuis, het centrale informatiepunt over de nieuwbouw. Daar komen ook de maquettes en schetsontwerpen.

Wordt in de woningen alles elektrisch?

De woningen en ook de gebouwen voor vrije tijd, recreatie en werken, worden van alle moderne gemakken voorzien. Van slimme domotica tot duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan deuren die automatisch openen, (plafond)tilliften en zonnepanelen.

In de voorbereidingsfase inventariseren we de wensen en ideeën van cliënten en betrokkenen, zodat we die kunnen meenemen in het ontwerp.

Komen er weer een Tref, Komeet en boerderij op het terrein?

Alle gebouwen voor vrije tijd, recreatie en werken worden nieuw gebouwd. Waarschijnlijk komen ze op een andere plek te staan, voor een betere toegankelijkheid.
De Emiliusschool is geen onderdeel van SWZ en blijft gewoon staan. Ook Okido blijft daar.

Wat gebeurt er met de wegen en het verkeer op Zonhove?

Het terrein krijgt twee toegangswegen aan de randen van het terrein. Hier komen ook de parkeerplaatsen, dichtbij gebouwen waar cliënten worden gebracht en gehaald. De wegen over het terrein zijn voor fietsers en voetgangers. Geen autoverkeer over het terrein betekent meer veiligheid voor cliënten. De wegen en bruggen worden zo aangelegd, dat ze goed begaanbaar zijn met een rolstoel. Nu zijn sommige wegen daarvoor te steil.

Er komt volop gelegenheid om te genieten van het mooie terrein en te wandelen langs de beek en in het bos.

Hoe groot wordt het terrein?

Het terrein blijft even groot, alleen de inrichting verandert. We gaan de gebouwen slimmer plaatsen, zodat er binnen meer ruimte is. Het groene karakter blijft behouden en wordt nog verbeterd: alle woningen krijgen een eigen tuin. Ook valt er meer te genieten van de Groote Beek die over het terrein loopt.

Wie gaat er bouwen?

Het project bevindt zich nog in de voorbereidingsfase. Bureau Van Aarle De Laat verzorgt de projectontwikkeling. Pauwert Architectuur en Installatieadviesbureau Klictet ontwerpen de gebouwen. Supervisor op het plan is bureau Karres+Brands, dat adviseert over landschap en infrastructuur. Als het ontwerp klaar is, gaat een aannemer aan de slag met de bouw. Wie dat wordt, is nog niet bekend.